Slimme batterij strategie: Hoe het weer de energiekosten bepaalt.
Het weer heeft een steeds grotere impact op de energiemarkt. Maar hoe zit dit nou precies en hoe kan je dit in je voordeel gebruiken?
Vraag en aanbod op de dagmarkt
Op de momenten van veel zon en harde wind stijgt het aandeel duurzame energie. Als gevolg daalt hierdoor de energieprijs op de dagmarkt. In extreme gevallen kunnen de prijzen negatief worden en betalen producenten zelfs om stroom af te nemen. Het aanbod van duurzame energie is dan dus groter ten opzichte van de vraag ernaar. Dit biedt grote kansen voor slimme opslag strategieën met batterijen.
Impact van gascentrales
Door de opkomst van duurzame energie zorgt echter ook voor steeds grotere energie prijsverschillen (tot wel honderden euro’s per MWh) binnen een dag. Gascentrales draaien tegenwoordig minder uren in het jaar, waardoor er gecompenseerd moet worden in de uren die ze wel draaien.
Voor bedrijven en huishoudens met batterijopslag is dit juist gunstig. Energie kan worden afgenomen op de momenten dat de prijzen laag liggen en worden verbruikt wanneer de prijzen weer stijgen. Ook kan deze opgeslagen energie op de momenten van hoge prijzen weer met winst worden verhandeld op de energiemarkt.
Verduurzaming in cijfers
In 2024 werd 54% van alle stroom in Nederland opgewekt uit biomassa, wind- en zonne-energie. De vermindering in afhankelijkheid van gascentrales is dus duidelijk terug te zien in de cijfers. Dit betekent dat in Nederland voor het eerst meer elektriciteit kwam uit duurzame bronnen dan uit kolen en aardgas. De verdeling was als volgt:
Zonnepanelen: 20,5%
Windmolens op land: 14,9%
Windmolens op zee: 12,6%
Biomassa: 6,1%
Afwijkingen op de onbalansmarkt
Op de onbalansmarkt ontstaan constante (kleine) afwijkingen doordat de hoeveelheid opgewekte energie uit zon en wind moeilijk is te voorspellen. Omdat er steeds meer energie wordt opgewekt uit zon en wind hebben deze afwijkingen ook steeds grotere gevolgen. Daarnaast wordt er steeds vaker actief geschakeld met duurzame opwek op momenten van overschotten. Dat is goed om deze overschotten van het net af te halen, maar resulteert soms ook in te korten omdat er te veel stroom wordt afgeschakeld. Dit zorgt voor een steeds complexere balanceringsbehoefte om de juiste balans te handhaven.
Batterijstrategie
Het weer speelt dus een cruciale rol op de energiemarkten en hierdoor ook op de batterijstrategie. Om optimaal in te spelen op prijsverschillen door weersveranderingen is slimme software in de vorm van een Energie Management Systeem, oftewel EMS, van groot belang. Een EMS analyseert continu zo veel mogelijk data en energieprijzen voor de meest optimale strategie. Zo kan een batterij maximaal worden benut en het beste rendement uit energieopslag worden gehaald.
Benieuwd hoe batterijopslag met een slim EMS zou passen in jouw strategie? Doe nu de gratis energiescan op onze website en ontdek welke dimensionering bij jouw bedrijf past!